.
A tavasz beköszöntével a napsütés és friss levegő csábításának engedve igyekszünk egyre több időt tölteni a szabadban. A hosszú tél után az első napfényes hétvégeken a bográcsok alatt újra elkezd pattogni a tűz és a grillekből felszáll a füst. Amíg készül az ételünk valami frissebbre vágyunk valami természetközelibbre, melynek tökéletes arca lehet a sauvignon blanc.
A sauvignon blanc világ nyolcadik legnépszerűbb szőlőfajtája, mely már szinte minden bortermelő ország kínálatában megtalálható. Származását tekintve szülőföldje a franciaországi Loire, ahol a mai napig magas minőségben termesztik. Speciális ízvilágának és savszerkezetének köszönhetően, gyors térhódításba kezdett és mára Franciaország után Új Zélandon lelt új otthonára, de érdemes megkóstolni a Chillében és Kaliforniában készült borokat is belőle. Hazánkban is nagyon népszerű, szinte minden borvidéken megtalálható.
Sok arca van sauvignonnak termőhelytől függően.
A kishazánkban termő sauvignon blanc-ok frissek és lendületesen savasak, aromáiban a citrusok, gyógynövények, csalán, bodza és az egres a leggyakrabban fellelhető jegyek.
A francia őshazából, Loire-ból származó sauvignon-ok élénk savval és sok esetben közepes testtel kerülnek palackba. A grépfrút, lime, egres, spárga és más vegetalítás határozza meg fő aromáit, melyeket sokszor kiegészít a talajra utaló tűzköves-füstös jegy vagy a krétás ásványosság. Világhírű borvidékei Sancerre és Pouilly Fume.
A világ új popsztárja a savignon blanc-ok színpadán Új-Zéland. A pohárból kiugró parfümös, egzotikus illatáva hódította meg a világot. A passiógyümölcs, ananász, lime, egres, frissen vágott fű és a zöldpaprika kavalkádja alkotja egyedülálló aromavilágát. Minden kortya friss, és üdítő, amit finom ásványosság fűszerez, legnépszerűbb borvidéke Marlborough.
Szuper gasztrobor, kiváló társa a könnyű ételeknek, mint a különböző zöldsaláták, zöldségek, zöld színű főzelékek, valamint kiváltképpen jól passzol a spárgához. Húsok tekintetében inkább a szárnyasok, mint csirke és pulyka húsok szerkezetével harmonizál jól, például egy cézár salátához tökéletes választás. Továbbá kiváló társa a halaknak és a tengergyümölcseinek. Sajtok tekintetében, pedig örökszerelemre van ítélve a kecskesajttal, de érdemes összekóstolni a cheddarral, goudával is. Ezen a héten a választásom egy igazi tavaszidéző ételre esett, A családok szakácskönyve Zsályás-cukkinis csirkemell tekercsére salátával, mely mellé egy pohár sauvignon kiváló kísérőnek fog bizonyulni.
Tárolás szempontjából érdemes a reduktív tételeket az aktuális, vagy az azt megelőző évjáratból kóstolni, hogy a bor megmutathassa frissességét és üdeségét. 8-10 celsius fokra temperáljuk a tökéletes élmény érdekében. A hordós tételeket nyugodtan hagyhatjuk pihenni 3-4 évig is, hogy szépen megérjen és lekerekedjen, ebben az esetben kicsit melegebben 10-12 celsius fokon fogyasszuk.
Forrás:https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/izek-es-illatok-19-3776749/
Kép.Green photo created by kstudio - www.freepik.com