Cabernet Sauvignon
A világ legnépszerűbb szőlője
A világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtájának eredete a 17. századra vezethető vissza, amikor is a természet alkotott, újraformált. Délnyugat-Franciaországban ekkor találkozott egymással a két szülő a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc, mely fajták vad házasságának gyümölcse lett a Cabernet Sauvignon. Hatalmas népszerűségét támasztja alá, hogy mára már a világ legtöbb borvidékén jelen fajta és neve szinte önálló márkaként is megállja a helyét. Saját ünnepnapja is van a Nemzetközi Cabernet Sauvignon Nap ami Augusztus 30-ra esik. Ismertségét mégis csapatjátékosként szerezte az úgynevezett Bordeaux-i házasítás (Bordói) alapköveként. Ebben a formációban társai a merlot és cabernet franc, akikkel a világ legelismertebb és legnépszerűbb cuvée-évé (házasítás) vált a Bordeaux-i.
A cabernet sauvignonból készült borok általában közepes vagy nagy testűek, magas tannintartalmúak és hosszan érlelhetőek. A szépen beérett cabernet savignonból készült bor színe fiatalon mély lila és illatában a fekete ribizli dominál némi hideg jeggyel, mint az eukaliptusz vagy menta. Hordós érlelés esetén visszaköszön a vanília, kávé, szantálfa, cédrus vagy akár a dohány is. Hidegebb termőterületről származó cabernet esetében sokszor érezhetünk herbás vagy zöldpaprikára emlékeztető jegyeket, míg a forró klímájú borvidékekről származókban a lekváros-főttes gyümölcskarakterekkel találkozhatunk. A hazai borvidékekről származó caberenet-ek általában az érlelt, telt, tanninos stílus képviselik.
A gasztronómiában igen széles körben ajánlhatjuk a különböző fajtájú húsok mellé, mint a marha, vaddisznó, szarvas vagy bárány. Tökéletes párja félig átsütött szaftos steaknek, de egy hamburger mellet is szépen megállja a helyét. A zöldségek közül a különböző gyökérzöldségekhez és gombákhoz, minta a portebello vagy vargányához kiváló társ. Sajtok közül a félkeménysajtok csoportjával harmonizál a legjobban, különösképpen az érlelt cheddarral vagy goudával. Extratippként kipróbálható a kéksajtokkal is, mint a gorgonzola, akár önmagában vagy például mártásként a steakhez vagy hamburgerhez. A testes, érett tételeket érdemes összekóstolnunk magas kakaótartalmú étcsokoládés desszerttel egy kis fekete ribizli vagy szeder öntet társaságában.
Mivel ilyen sok féle étel mellé társítható ez a nagyszerű a fajta, ezért az aktuális recept, nem lehet más, mint a street foodok királya a hamburger. Így esett a választás a Lilahagyma-lekváros hamburgere a Hétköznapok és ünnepek ételei című nagysikerű szakácskönyvből.
A hosszabb hordós érlelést kapott cabernet sauvignon-okat érdemes tárolni és hagyni, hogy érjen a palackban. Mindig hűvös napfénytől védett helyen lehetőség szerint fektetve tároljuk. 1-2 éves, de sok esetben a 3-4 éves palackérlelést is megfogja hálálni a bor. A magasabb minőségű cabernetek 8-10 évig biztonságosan tárolhatók magas potenciáljának köszönhetően. Tehát ha nem sietünk az aktuális évjárat kinyitásával, úgy sok esetben nagyobb örömben lehet részünk pár év múlva. A tökéletes élmény érdekében 18-20 celsius fokon fogyasszuk egy kis dekantálást követően, vagy csak nyissuk ki a palackot fogyasztás előtt egy órával hogy egy kicsit levegőzni tudjon.
Forrás: Beol.hu
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/izek-es-illatok-15-3606283/
Szerző: Mokran Róbert