A Tempos Vega Sicilia magyarországi birtokának fehérborai között kiemelkedik az ikonikus Mandolás. Az elmúlt két évtizedben folyamatos fejlődésen ment keresztül, a szőlészeti és borászati módszerek finomhangolásának köszönhetően pedig egyre kifinomultabb stílus és kiváló minőség jellemzi.
A tokaji úttörőként számon tartott birtokon a Mandolás alapanyagául szolgáló szőlőt a Petrács-dűlőből származó, saját szelektálású pre-filoxéra klónok alkotják. Ez a különleges klónszelekció eredményezi a bor egyedi karakterét. A Mandulás-, Budaházi-, Kútpadka- és Gyapáros-dűlők gazdag riolitban termett szőlői kisebb részt tartályban, nagyobb részt pedig hordókban érlelődnek. Az idei év különlegessége egy 3000 literes fatartály, amelyben a borok hat hónapon át fejlődnek.
A 2021-es évjárat kiegyensúlyozott időjárása és a furmint fajta kedvező, elnyújtott érési időszaka kivételesen jó évjáratot eredményezett. Az érett szőlő optimális minőségét megőrizve a borászok a részleges almasavbontás és heti rendszerességű battonálás segítségével törekedtek a fiatal borok kerek és harmonikus karakterének kialakítására.
Az egy éves palackos érlelés során a Mandolás teljesedik ki igazán. Az eredmény egy rendkívül kifinomult, egyensúlyban lévő és klasszikus fehérbor, amely már fiatalon is magában hordozza a Tempos Vega Sicilia birtokának méltán híres borászati hagyományait és kifinomult ízvilágát. A Mandolás így egy igazi gasztronómiai élményt nyújt, amely méltó a birtok hírnevéhez.
|