A Somló bazaltorgonái alatt először 2003-ban telepítették a syrah szőlőfajtát. Ennek az volt az oka, hogy a birtok tulajdonosa szenvedélyesen kedvelte a Rhone-völgyi syrah borokat, és úgy érezte, hogy a terroir adta lehetőséget látva ezt a fajtát érdemes Somló borászatában is kipróbálni. Az 2009-es év borának kiváló minősége végül igazolta, hogy a Somló területe ideálisnak bizonyul vörösborok előállítására is. A szőlőszemek 30 napig erjedtek 1000 literes tölgyfakádakban, majd 1,5 évig tölgyfa hordóban és további 3 évig palackban érlelődött, amíg igazi komplexitást és egyensúlyt nem ért el, váltva egy igazi nagyágyúvá.
Az illatát áfonya, ibolya és menta jegyei dominálják, míg az ízben szilva, piros gyümölcsök és a jól integrált tannin és sav teszik teljessé ezt a kivételes bort. A 2009-es évjárat egyértelműen bebizonyította, hogy Somlón a syrah kiválóan mutatja meg magát, és a birtok méltán büszkélkedhet ezzel a nagyszerű vörösborral.
|